Zenék

2021. március 29., hétfő

Honto Yaju (Manga)



Amikor a yakuza megadja magát a rendőrnek 



A yaoi mangák világában egyáltalán nem ritka, hogy egy hivatásos bűnöző (yakuza, gengszter, maffia tag) és egy rendőr gyümölcsöző és hosszan tartó románcot ápol. Bár ezek a történetek nem feltétlenül a happy endről szólnak, a Honto Yajü esetén nincs mitől tartaniuk a tragikus történetektől ódzkodóknak, ugyanis ennél rózsaszínűbb már nem nagyon lehetne a helyzet.





Yakuza keres rendőrt


 
 
Yamamoto Kotetsuko yakuza-rendőr románcot bemutató mangája jelenleg huszonkilencedik kötetnél jár, de egyenlőre nincs szó a történet befejezéséről. A slice of life felépítésű sztori persze bármikor abba lehetne hagyni, de a mangaka egyéb kötetei mellett is mindig szán időt a Honto Yajü újabb és újabb fejezeteinek megalkotására, íg y a történet halad tovább, a rajongók legnagyobb örömére! A 2008 óta futó sorozat a szerteágazó olvasói táborra való tekintettel kapott egy egyfejezetese crossover történetet (Honto Yajü x Sukitte Iwasete?), és már több hangjáték is készült a nagy sikerű kötetek kiegészítéseként. A történet népszerűsége azonban nem korlátozódik a szigetországra, az angolul Like the Beast-re keresztelt manga már Japánon kívül is szedi áldozatait, elsősorban a könnyebb BL kedvelői között. A siker, noha nem abszolút, igen szép eladásokat eredményezett, amit elsősorban a karaktereinek köszönhet. A történet ugyanis nagyon egyszerű, de a karakterek színnel és virtussal töltik meg az élet apró-cseplő mozzanatait megélő páros körül zajló eseményeket. 
A sztori azzal veszi kezdetét, hogy a helyi yakuza család örököse egy kínos rablási ügy áldozataként belefut a szolgálaton kívül is segíteni kész helyi rendőrbe. A Gotóda család örököse, Aki első pillantásra beleszeret a gáláns lovagként megjelenő Tomoharu közrendőrbe, és már másnap megpróbál csodálata tárgya közelébe férkőzni. A komoly stílusérzékbeli problémákkal küszködő, nagydumás, rámenős és enyhén agresszív Aki letámadásos taktikát választ a csendes és talpig becsületes Uedával szemben, de a túlfűtött vallomás nem hoz azonnali sikert. Persze az igazi sztori még csak most kezdődik!





Rendőr keres yakuzát


 
A megfontolt és alapvetően kiegyensúlyozott rendőr nagyon is egyenes jellem, így tétovázás nélkül bevallja aggályait a románccal kapcsolatban, de Aki nem adja fel. Ismerősökből lassan barátok lesznek, és nem kell sok idő, hogy a párkapcsolati szintre is eljussanak. 
A felszínen magabiztos, de Uedával szemben mégis bizonytalan Aki pirulós oldala is előjön ekkor, már, a kapcsolatban azonban hiába tölti be ő a "passzív" szerepet, jelleménél fogva nagyon is aktívan viselkedik. Ez a kettősség Aki jellemében - ami kisebb léptékben, de Tomoharunál is feltűnik - sokat dob a karakterek árnyaltságán.
Bár alapvetően egy vicces, romantikus, virágesős történetet kapunk, a főszereplők egymás közötti dinamikája, érzelmeik gazdagsága nagyon életteli, és igyekszik kerülni a túlzó kliséket (kivéve talán Aki csapnivaló öltözködését). 
A főszereplők jellemének kidolgozásába fektetett energia viszont a mellékszereplőknél már nem igazán érhető tetten. A kiegészítő karakterek többsége csak egy-egy eseménysor alatt nyújt asszisztenciát, alaposabb megismerésre alig egy-két esetben van lehetőség, de még a fontosabb szereplők sem emelkednek a főpárossal egyenrangú szintre. 
Csak a főszereplő páros életét követjük nyomon, amiben a jakuza-rendőr ellentétet maximálisan kihasználó cselekményszálakat találunk. Ezt pedig a pár eltérő személyiségéből adódó konfliktusok tetézik, de nagy drámára ne számítson senki. A történet végig a felhők fölött marad, realizmust várni tőle teljesen felesleges, már a rajzolásából is látszik az idealizálás. A szereplők bár valóban fiatalok (húszas éveik közepén járnak), nem nagyon néznek ki 16-nál többnek, és a problémák is mindig jó (általában komolyabb sérüléstől mentes) véget érnek. Akit tehát nem zavar, hogy nem haladunk sehova, hogy a helyzetek irreálisak, és a rajzolás is inkább gyönyörű, mint valószerű, az bátran tegyen egy próbát ezzel a kellemes hangulatú, romantikus BL vígjátékkal. De vigyázat! Könnyen rá lehet kapni!




Adatlap: 


Honto Yaju 
(manga, 2008-) 

Írta és rajzolta: Yamamoto Kotetsuko 
Hossza: eddig 29 kötet 







Olvasható online angolul itt



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése