Zenék

2015. június 5., péntek

Manhwák vs. Mangák

Kedves Olvasók!

Ismét egy érdekességgel jöttem, melyben leírom nektek mi a különbség a manhwák és a mangák között. A blogon a manhwákat is a mangák című oldalra fogom elhelyezni, de a részletes leírásban megemlítem, hogy mi is pontosan. (Külön kategóriában nem fogom jelölni.) 



*********************************************************************************

Manhwák vs Mangák



Míg a hagyományos japán mangák esetében manapság nem ritka a szélsőséges érzelmek nyílt ábrázolása, a koreai képregényekre ez sokkal kevésbé jellemző. A szereplők jellemén egyértelműen meglátszik az ország zártabb gondolkodása, ragaszkodása a konzervatív értékekhez. Valószínűleg ezért van, hogy a legtöbb manhwát olvasva kevésbé, vagy csak burkolt formában találkozunk a szexualitás ábrázolásával, sokkal inkább a logika és az üzenet kerül előtérbe, és nem ritka a tragikus végkimenetel sem. 
A manhwák nyúlánk alakjai és egyedi arc-, száj- és szemábrázolásai miatt könnyen megkülönböztethetőek a mangáktól. A koreai kiadványoknál gyakran találkozhatunk férfias karakterjegyekkel rendelkező lánnyal, ellentétben a mangákban gyakori lányos ábrázatú bishönenekkel.
Csupán a hazai megjelenéseket nézve is feltűnik a koreai manhwák részletgazdagsága, amit legjobban talán A vízisten menyasszonya oldalain csodálhatunk meg. A tradicionális ruhák, az ékszerek és az épületek aprólékos ábrázolása többszöri olvasatra sem tűnik eltúlzottnak, inkább a mű hangulatát szolgálja.



Ehhez hasonlóan a Borsmenta leginkább a vidám, virágos hátterekre fókuszál, inkább szentimentális, mint realista hangulatot épít fel, a karakterek érzelmeit és vágyait helyezve előtérbe - ezzel kölcsönözve különleges finomságot a képsoroknak.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése