Zenék

2022. január 11., kedd

Myself; Yourself

 



Shuri és Shu egy esernyő alatt

 
 
Mi lesz a gyerekkori barátságból, mikor felnövünk? És hogy kerül a konyhakés a hegedűtokba? Az aranyosságot a brutális köznapi drámával keverő animék egyik újabb kiemelkedő darabját ismerhetjük meg az alábbiakban. 



Négy gyermek, Yatsushiro Nanaka, Wakatsuki Shuri, Wakatsuki Shüsuke és Oribe Aoi könnyek között búcsúztatják barátnőjüket, Hidaka Sanát, aki másik városba költözik. A búcsúpartira mindegyikük saját készítésű ajándékkal érkezik: Shüsuke egy horgászcsalival, Shuri fél pár kötött kesztyűvel, Aoi búcsútortával, Nanaka pedig saját szerzeményét adja elő hegedűn. Sajnos nem készült el teljesen a zenemű, ezért Sana csak félig hallgathatja meg, de Nanaka megígéri neki, hogy mire újra találkoznak, befejezi a kompozíciót. A kis közösség tehát visszavárja Sanát, és remélik, hogy barátságuk kötelékei a hosszú távollét alatt sem fognak gyengülni.




A múlt kútja



Sana öt évvel később tér vissza, és hamar rájön, hogy a gyermekkori emlékképek és a valóság között nem teljes az átfedés. 
Természetesen a látszólag csendes vidéki kisvárosban sem állt meg az élet: a külső változások rögvest meghökkenést okoznak, de Sana ezen gyorsan túlteszi magát, és egyetlen pofonnal megússza azt is, hogy nem ismeri fel Nanakát.
A belső változások feldolgozásakor viszont sokkal nehezebb dolga van, különösen Nanaka esetében, akit a legjobban szeretett. A diszkréten átugrott öt év ugyanis több olyan eseményt hozott, ami komoly nyomot hagyott a többiek lelkén. 
Sana hazaérkezése felkavarja az állóvizet, és az idilli felszín felkapargatása után egyre súlyosabb és súlyosabb dolgok kerülnek elő a mélyből; olyan gyerekkori traumák, melyeket nem biztos, hogy meg kellett volna bolygatni. De ha már megbolygatták őket, igenis szembe kell nézni velük.
Sana saját magának és a többieknek is bizonyítani szeretné, hogy a barátság és a szerelem képes kiállni az idő próbáját és gyógyító fátylat borítani a múltra. 


A Myself; Yourself animeverziója nem a legjobb csillagzat alatt született, mert éppen akkor kezdték vetíteni, amikor a School Days a jól ismert botrányos körülmények között véget ért. Mivel a Myself; Yourself is olyan történet, ahol nem csak az étkezési előkészületeknél használják a konyhakést, a rajongói körökben nagy találgatás folyt a sugárzás alatt, hogy sikerül-e anélkül adaptálni a sztorit, hogy csorbulna a drámaisága. Így utólag elmondható, hogy egyetlen nagyobb kompromisszum (a "fekete vér szindróma") árán sikerült elkerülni a komolyabb cenzúrát és a "Nice Boat" jellegá befejezést is.







Adatlap: 

Myself; Yourself
(anime, 2007)
 
Rendezte: Kuroda Yasuhiro
Késztette: Dögaköbö
Hossza: 13x23 perc 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése