Zenék

2015. április 26., vasárnap

VandreadA jövőben, amikor végre meghódítjuk az univerzumot és csoportok kelnek útra, hogy új, lakható bolygókat keressenek leharcolt Földünk helyett, a nemek harca is végjátékához közeledik. A férfiak és nők örörk ellentéte ekkora annyira elmérgesedik, hogy végül egymástól külön, más-más bolygón telepednek le egy békésebb élet reményében. Távol az ellenségtől! 


A nagy találkozás 


A történet kezdetén tehát két, egymástól teljesen elkülönül civilizációt alkotnak a férfiak és a nők, immár három generáció óta. Az ellentétek az idő alatt egy szemernyit sem csökkentek, sőt az urak elképzelései szerint a nők férfifaló szörnyekké váltak, akik férfizsigereken élnek. De a lányok sincsenek sokkal jobb véleménnyel a teremtés koronáiról, akiket erőszakos és alantas lényeknek tartanak. 
Érlelődik is a háború a két bolygó között, amire a férfiak egy hatalmas pusztító űrhajó megépítésével készülnek. Mígnem egy meglepő esemény közbeszól. Női kalózhajó cirkál a férfiak felségterületén, de az elkerülhetetlen csata nem várt következményekkel záródik. 
A lányok hajóját hajtó élő motor, a Pexis, összeolvad a férfi flotta egy darabkájával. Az átalakult hajónak felocsúdni sincs ideje máris nyakán az újabb ellenség, ezúttal egy ismeretlen flotta tör az emberek életére. 
Az instabil Pexis menekülőre fogja a dolgot, és a galaxis egy feltérképezetlen részére röpíti a megváltozott hajót. A hajó személyzetét alkotó lányok, miközben próbálják helyrehozni ideiglenes otthonukat, kitalálni mi is történt és valahogy túlélni az ijesztően rátermett új támadók rohamait, három férfit találnak a fedélzeten. 
A baleset következtében a kalózok hajóján rekedt urak fogolyként végzik, de mindkét fél kénytelen igen hamar belátni, hogy az újszerű helyzetet csak egymás segítségével élhetik túl. 
A másik nem iránt igencsak bizalmatlan hőseink kényszerű együttélése sok vicces és tanulságos epizódban bővelkedik, míg az adrenalinszint növelésről a rendre felbukkanó rejtélyes idegenek és erős harci gépeik gondoskodnak. 
Hamarosan pedig az is egyértelművé váli, hogy az új támadók komoly fenyegetést jelentenek az emberiség egészére nézve, így embereink kénytelenek kicsit félretenni mélyen gyökerező ellenérzéseiket, hogy figyelmeztethessék az otthon maradtakat.  


A nagy utazás 


A nemek harcára épülő újszerű felállás kifejezetten előnyére válik a történetnek. Akárcsak az, hogy eredeti anime lévén nem kellett bevárni semmilyen mangát vagy regényt, így a készítők a saját ritmusokban, felesleges töltelék epizódok és időhúzás nélkül mesélhették el sztorijukat. A kötelező lazító epizódok (karácsony, szülinap) természetesen itt is megtalálhatók, de ezek egyrészt a legénység összecsiszolódását segítik (és rendszerint vicces adalékokkal szolgálnak a két nem előítéleteiről), másrészt az utazás, sőt a harcok sem kerülnek háttérbe miattuk. 
A tetten érhető sablonok ellenére az animében van valami üdítő frissesség, amiért még ezeket sem érezzük unalmasnak. Sőt a szereplők élethelyzetéből szinte egyenesen következik a máskor oly erőltetett bénázás, amire egymás közelébe kerülő férfiak és nők csak képesek. 
Hibiki állandómenekülése Ditta elől ugyancsak érthető, ha belegondolunk, hogy úgy nőtt fel, hogy a nőket szörnyeknek hitte, és számára a férfi-férfi kapcsolat normális. Naná, hogy kicsit ideges lesz a másik nem közelében. A készítők ráadásul arra is ügyeltek, hogy egyéb, kínálkozó toposzokat viszont felülírjanak, így például nem érvényesül az első csók törvénye sem, és a kissé idegesítően tapadós hősnő is visszavesz tsundere mivoltából, ha látja, hogy kellemetlenné vált örökös nyomulása.
Az önvizsgálatra és fejlődésre képes karakterek igazi színfoltjai a sorozatnak, számtalan egyéniséget ismerhetjük meg a történet folyamán. A közöttük feszülő kapcsolati rendszer pedig legalább olyan kusza, mint az anime témabesorolása. a készítők minden sikeres témát belegyúrtak az animébe, van itt ecchi, romantika, dráma, vígjáték, akció, humor, sci-fi, kaland és a végén még a cross-dressing is befut. Ugyan elsőre azt gondolnánk, hogy csak a rajongók egy szűk keresztmetszetének tetszését nyerheti el ez a kavalkád, a sorozat mégis működik. Talán mert egyik eleme sincs túlhangsúlyozva és az alkotók okosan keverik a kártyát.
Ez az űrben zajló road movie, a módosult kalózhajó vegyes legénységének eszement kalandjait elregélő 26 részes sorozat végig vicces, akció dús és helyenként még meglepő is tud maradni.
Útjuk során, ahogy egyre jobban megismerjük őket, szereplőink nemcsak hozzánk, de egymáshoz is közelebb kerülnek. A végére pedig olyan összetartó csapatot alkotnak majd, amely példa értékű lehet a világágaik számára. 

Adatlap: 


Vandread 
(anime, 2000-2001) 

Rendezte: Mori Takeshi 
Stúdió: Gonzo 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése