Zenék

2015. április 18., szombat

Scott Pilgrim



Független kanadai képregényként indult, hatalmas hype és nagyköltségvetésű, színes-szagos film lett belőle, itthon is folyamatosan érkeznek a kötetek. De kis is az a Scott Pilgrim? Mi sül ki a manga és a nyugati stílusok keveredéséből? Egyáltalán mi köze van a katanának a burritóhoz, vagy a rocknak a gonosz exekhez? 


Scott Pilgrim története úgy kezdődik, mint bármely hétköznapi középosztálybeli huszonévesé. Munkakereséssel, videojátékokkal, egy sikerre esélytelen zenekarral és csajozással telnek a mindennapjai. Egy szobakonyhás lyukban él, ahol egy ágybetéten osztozik meleg lakótársával. Rutinszerű élete azonban véget ér, amikor Ramona Flowers, a New Yorkból Torontóba költözött futárlány felkavarja az állóvizet. Scott számára ekkor derül ki, hogy néha nem is olyan egyszerű dolog ez a barátnő-biznisz, hiszen ahhoz, hogy együtt maradhasson Ramonával, meg kell küzdenie a lány hét gonosz ex-barátjával, és mint tudjuk, az exeknél gonoszabb dolgok csak ritkán vannak egy kapcsolatban.
Bryan Lee O’Malley hat részes, mangaformátumban megjelenő képregény-sorozatában a keleti és a nyugati képregény hagyomány vicces, kreatív és fordulatos ötvözetével találkozhatunk: a való világból kölcsönzött karakterek szerepjátékos közhelyek, szintlépéseket hozó küzdelmek és szusi-bárok szorításában próbálnak meg bolondulni.
Ebben a világban is nehéz, nyomorult dolog szakítani, itt is dönteni kell néha, hogy ruhát vagy kaját vegyen az ember, de Scott Torontójában néha térközi sugárutakon közeledik az ember, vagy le kell nyomnia valkit az Égi Sólyom technika 64 ütéses kombójával, de még az is előfordulhat, hogy a legyőzött ellenfelek pénzt hagynak maguk után, ami viszont sokszor még a metróra sem elég.
Scott alakjában minden önmagát kereső fiatal magára ismerhet. Életszagú problémák és természetfeletti képességek jutnak közös nevezőre, miközben betörnek az orrok és virágzik a szerelem. O’Malley kivételes érzékkel alakítja a történetet, remek ritmusban hozza a felszínre a múlt sötét titkait, és finom humorral mutatja be a végtelenül egyszerű vagy épp végtelenül komplikált jelent.
A mindenható szuperhősök helyett saját életünkből ismerős karakterek kerülnek a gyorsan halmozódó tapasztalati pontok, a rockzenén hízó szerelem, vagy épp a két katanával közlekedő fél-nindzsa csajok közelébe.


Szereplőkről:


Scott Pilgrim

Életkor: 23 éves
Családi állapot: Kapcsolatban
Képesség: Égi Sólyom technika, alvás
Tudod-e? A XXI. Század legmenőbb képregényhőse


Ramona Flowers

Életkor: 23 éves
Családi állapot: 7 gonosz ex
Képesség: Térközi utazás


Knisves Chau

Életkor: 17 éves
Családi állapot: Kapcsolatban
Fegyver: Dupla sai
Tudod-e? Halálosan szerelmes Scottba és kínai.


Adatlap:


Scott  Pilgrim
(Manga, 2004-2010)

Írta és rajzolta: Bryan Lee O’Malley
Hossza: 6 kötet
Kiadja: Nyitott könyvműhely




A továbbiakban egy kis érdekességet olvashattok.





A hat részes sorozat magyar kiadásban már 2011 első félévétől kapható.  Nem véletlen, hogy a történetre már Hollywood is felfigyelt: elkészült a Scott Pilgrim a világ ellen című nagyjátékfilm, amelyet Edgar Wright rendezett, a főszerepekben pedig Michael Cera, valamint Quentin Tarantino Halálbiztos című filmjéből már ismert Mary Elizabeth Winstead látható. A magyar mozikba 2011 elején került, de a képregény-sorozat összetettségének hála, megtekintése után is bőséggel marad felfedezni való az eredeti történet iránt érdeklődők számára.
(A film pörgős, látványos és vicces.) 

Képek a szereplőkről: 


Michael Cera

Mary Elizabeth Winstead



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése