Zenék

2015. január 20., kedd

Kare First Love (Manga)
Szerelem második vérig Milyen az első szerelem? 
Édes mámorító, csapongó, fájdalmas. Egyszer hideg zuhanyként taszít a szomorúságba, máskor rózsaszín habokkal repít a felhők birodalmába. Lopott csókokkal és érintésekkel játszva ad álmatlan éjszakákat, míg anyu és apu lesben állva figyeli a tanulás rovására elkövetendő csínytevéseidet. Rút kiskacsás Love Story 


A manga önbizalomhiánnyal küzdő lányoknak adhat vizuális szárnyakon érkező útmutatást a párkapcsolatok buktatóiról, az első csók és együttlét idealizált álomvilágáról. Tapasztalatlan leányzók fedezhetik fel az ártatlan egymásra találás minden lépését, és figyelhetik meg azt, hogy nemcsak a gyengébbik nemnek okoz fejtörést a fiúk megértése, hanem bizony a kiszemelt jóképű dalia is vívódások kereszttüzébe kerül a testi vágy lüktető dübörgése és az érzelmek hullámvölgye közepette. 
Aktuális mangánk hősnője a félénk, átlagos külsejű, „négyszeműnek” is csúfolt Karino Karin, aki nemcsak szerelmi ügyekben szorul segítségre, de még igaz barátok terén is hiányosságokkal küzd. A visszahúzódó, könnyen kihasználható lány személyiségének kettősségét a tanulásnak élő könyvmoly énje és szégyenlős pimasz ártatlansága adja. Ha egy ilyen lányt véletlenül kiszemel magának egy ambíciókkal teli, igazi szívtipró, akkor tuti lesz részünk nevetésben, sírásban, amit egyszerűen szép grafikájával is tovább díszít a mangaka. 


Az igazi szépség titka 


Tíz köteten keresztül követhetjük Karin rút kiskacsából hattyúvá válásának mesébe illő történetét. Ehhez természetesen szüksége van a tökéletesnek tűnő barátjelöltre, akit nem éppen a legjobb formában sikerül magába bolondítania egy becsettintett éjszakai mulatozás után. 
Kiriya Aoi ugyanis Karin szemüvege mögé pillantva sikeresen meglátja a lány bájos énjét, hiszen a szép belső mellé csinos külső dukál, csak Karin a maga nemtörődöm módján jól leplezi fizikai valójának előnyős oldalát. 
A fiatalok kezdetben állandóan civakodó barátokká válnak, akiket Ishikawa Yuka ármánykodásai sem tudnak szétválasztani. Yuka ugyanis Karint érdekből közelíti meg, negédes mézesbödönként adva az igaz barát Oscar-díjas alakítását, míg a háta mögött kibeszéli fűnek-fának, gonosz pletykák ostromát generálva. A hiú, önimádattól túltengő Yukát így nem is érheti nagyobb fricska, mint hogy a jellegtelennek tartott hősnőnk pont az általa kiszemelt fiúnak rabolja el a szívét. 


Szülők kontra lázadó tinik 


A szerelem szerencsére sok akadályt legyőz, no meg Aoi is eléggé kitartó ahhoz, hogy felfedezze egy félénk virágszál lelkét és testét. Ehhez azonban a szülőknek is lesz egy-két nemkívánatos szavuk. 
Karin szigorú felmenői csak a tudomány mezsgyéjén kiteljesedő lány képét tolerálják, az már nem fér bele az elképzelésükbe, hogy barátja is legyen, késő estig riszálja magát a városban, a szexről nem is beszélve, amit egy tizenhat éves liliomtipró fenyegető közelsége jelenít meg. 
Aoi szülei azonban rájuk tromfolnak dúsgazdag családi vállalkozásukkal, ahol az idősebb fiú halála miatt a fotográfusnak készülő srác álmait akarják feláldozni egy multicég pénzszagú oltárán. A tizenhat éves tinik élete így szokás szerint nem mentes a serdülőkori lázadási mechanizmusoktól, az állandó szülőgyerek konfliktus háborús zónájától, ahol a titkos találkozások és apróbb hazugságok vívják a csatát. 
Ezt a mangaka egy lassan ütemezett cselekménymenetben adagolja, gyönyörű karakterábrázolásokkal, drámai pillanatokkal telítve. 
Aoi és Karin románca, jelleme a szemünk láttára fejlődik, amint búskomor, szenvedő babaszemű szereplőkből érett, csillogástól és szeretettől áthatott felnőttek lesznek. 

A modern kori Rómeó és Júlia történetéből így nem hiányozhatnak a szemet kápráztató, megindító jelenetek, amelyeket apróbb poénok, itt-ott megvillanó cuki pofavágások, ütlegek, barátságok egészítenek ki. Tiniknek felfedező útikönyv ez az érzelmek kifejlődéséről, féltékenységről (a hirtelen felbukkanó volt barátnő mindig rossz ómen, a szívdöglesztő húszas, friss húsra vágyó kéjencekről nem is beszélve), a szülő és a tinik közötti viszály megoldásáról, felnőtteknek nosztalgikus élmény az első szerelem szívet megdobogtató romantikus pillanatairól, álmokról, és azok beteljesüléséről a realitások talaján. Adatlap: 


Kare First Love 
(manga, 2002-2004) 
Írta és rajzolta: Miyasaka Kaho 
Hossza: 10 kötet 


Olvasható online itt


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése