Zenék

2014. október 22., szerda

Nanák áradata.


Kedves Olvasók! 

Most egy kis érdekességgel jöttem, mely a Nana név gyakoriságáról szól. 
Gondolom már ti is sokszor találkoztatok más-más animékben és mangákban is ezzel a névvel. Ha esetleg kíváncsiak vagytok, hogy miért ennyire híres ez a név a japánok körében, akkor olvassátok el ezt a bejegyzést, és megtudjátok. :)  




A Nana név az egyik legnépszerűbb szereplőnév az animék/mangák esetében. Egyszerűsége és nőies csengése mellett a hetes számhoz való kapcsolódása is érdekessé teszi, ez ugyanis szerencsés szám a japánok szemében (szemben az igen csak mellőzött négyessel).
A Nanák térnyerése az utóbbi időben még inkább megfigyelhető, köszönhetően annak, hogy az 1980-as évektől kezdve a –ko, -e vagy –yo végződésű neveket a népszerűségi lista élén felváltották azok, amelyek –ka, -na vagy –mi szótagra végződnek.
Ha pedig az írók a fontosabb szereplők közötti mély, valamilyen azonosságon alapuló kapcsolatot akarnak kifejezni, szívesen nyúlnak a névkettőzés módszeréhez.

Bokura ga Ita 


Így kapta meg a Bokura ga Ita két legfontosabb női szereplője is ugyanazt a Nana nevet (noha egyikük csak a Nanami beceneveként viseli –amely 2000-ben az ötödik legnépszerűbb női névvolt).
Ez az egyezés elmélyíti a lányok között fennálló viszonyt a nézőkben, általa a gondolataikba szinte öntudatlanul épül be, tovább gazdagítva ezzel a szereplők jellemrajzát.

Nana


Hasonló megoldást láthattunk már a Nana című anime esetében is, amelyben szintén két, egymáshoz szorosan kötődő, mégis ellenpólusként megjelenő lánynak jutott ugyanez a név.


Shichinin no Nana 

Ezt viszi még tovább a Shichinin no Nana, amelyben a főhős nem egy, hanem egyenesen hét másik Nana-alteregóval találja szembe magát, akik nemcsak képletesen, hanem szó szerint is egyes jellemvonásainak manifesztációi. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése