Zenék

2014. október 18., szombat

Bokura ga Ita (Manga)



A gondok tesznek felnőtté.


Egy normális párkapcsolathoz két ember kell. DE mi van akkor, ha a két fél mellett jelen van egy múltbéli kísértő árnyék is? Így már jóval húzósabb a helyzet, főleg, ha az első szerelemről van szó, amikor különösebb akadályok nélkül is éppen eleget bénázik az ember.

A Bokura ga Ita első ránézésre egy cuki, gimis témájú shojo mangának tűnik.
Adott egy fiatal, bájos, copfos kislány, a 15 éves Takahashi Nanami, aki épp elkezdi a gimnáziumot, és nagyban küzd a beilleszkedéssel. És természetesen adott az iskola ifjú hercege, Yano Motoharu, akibe a közvélekedés szerint a lányok minimum kétharmada bele van zúgva.
Nanami -magától értetődően- elhatározza, hogy ő bizony utálni fogja a nők csipkedésére és gúnyolódására is hajlamos bálványát. Persze elég hamar rá kell jönnie, hogy ez nem annyira megy, mint ahogy szeretné, sőt. A fiú okos, intelligens, és nem csak a külseje miatt imádja mindenki: karizmatikus egyéniség, született vezető, és képességeinek a botcsinálta osztálytitkár, Nanami is jó hasznát veszi. A lány ráadásul a fiú vidám mosolya mögött megpillant valamit, ami holmi múló tetszésnél jóval többet vált ki belőle.

Sok shojo mangában most jönne az a rész, hogy hosszú köteteken keresztül húzzák és különböző mondvacsinált okokkal késleltetik a pár egymásra találását, de itt, nagy szerencsénkre, nem erről van szó.

A Bokura ga Ita minden bájossága, viccessége és cukisága ellenére is egy elég komoly alkotás, amely a shojo mangák legjobb hagyományait viszi tovább.
Nanami számára az első szerelem, az első kapcsolat, ami mindenképp meghatározó egy ember életében. Azonban a lelkiismeretes, kedves lánynak nehezebb gondokkal is meg kell birkóznia azokon a –egyébként rendkívül komoly és súlyos- problémákon kívül, hogy mit illik ajándékba adni a barátunknak, és mikor bújjunk vele ágyba.
Yano fiatal kora ellenére nehéz múltbéli terheket hordoz: az ő első szerelme autóbalesetben vesztette életét, ráadásul nem is lehet biztos benne, hogy hűséges volt hozzá.
A fiú valójában tele van bizonytalansággal, a nők iránti bizalmatlansággal és bánattal, a lány pedig... A lány pedig a nők csalhatatlan ösztönével érzi, hogy itt valami nincs rendben, és ne bírja megállni, hogy ne kutasson, ne kérdezzen.
Kérdést feltenni azonban csak úgy érdemes, ha már felkészültünk az igazságra, és a fájdalomra, amit az okozni fog. Mert lehet, hogy olyasmit fogunk megtudni a szerelmünkről, amiről talán jobb lenne, ha nem tudnánk, de a bizonytalanság és az elhallgatás hogy lehetne a jó párkapcsolat alapja? Ha tudjuk az igazságot, mit teszünk? Felvesszük a harcot a múlt árnyaival? Keresünk valaki mást, aki nem ilyen komplikált eset? Nehéz kihívás egy ilyen helyzettel szembenézni egy nagyon fiatal, szinte még gyerekkorú lánynak, akinek az egyetlen támasza a saját igaz szíve, és egyetlen segítője az a mély szerelem és szeretet, amit fiú iránt érez.

A manga nagy pozitívuma, hogy több éven keresztül, égészen a húszas éveik elejéig bemutatja a pár történetét, elsősorban Nanami szemszögéből. A múltban meghúzódó tragikus események mellett számtalan olyan dolognak leszünk szemtanúi, amik hétköznapiak és bárkivel előfordulhatnak. Hőseink összejönnek, elszakadnak egymástól, járják a maguk útját, szenvednek, örülnek, próbálják feldolgozni a velük történteket, majd megint találkoznak, hogy mindent újra kezdjenek.
A mellékszereplők nem csupán passzív statiszták, hanem tevőleges alakítói a két karakter sorsának.
A szereplők a szó szoros értelmében a szemünk előtt válnak felnőtté, hiszen ahogy idősebbek lesznek, úgy változik lassan a grafika is. A kezdetek kissé gyerekes vonalai a későbbi kötetekben egy kicsit felnőttesebbek, keményebbek lesznek, de mindvégig megőrzik az alkotója jellemző kedves, kerekded formákat.  

Erről a szerelmi történetről készült ezen kívül egy anime sorozat és egy élőszereplős film is készült. (Az élőszereplős filmről is olvashattok majd hamarosan egy kisebb ajánlót.)



Adatlap:
(manga 2001-2012)
Írta és Rajzolta: Obata Yüki
Hossza: 16 kötet
Kiadja: Shögakukan



Olvasható online: MangaHere  







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése